Criza energiei, profitabilă pentru firmele din domeniu. Companiile energetice acuzate de „tarife îngrozitoare și care le paralizează financiar” în Marea Britanie

de: Dumitrescu Andrei
18 11. 2022

Companiile energetice engleze au fost acuzate că au profitat de pe urma crizei și ar putea fi investigate de către autoritatea de reglementare a sectorului pentru că au perceput pentru căminele de îngrijire prețuri mai mari decât prețurile spot.

Companiile energetice au fost acuzate că au fost „excesiv de oneroase”, impunând căminelor de bătrâni „tarife îngrozitoare și care le paralizează financiar”, care nu reflectau scăderea prețului gazelor, în condițiile în care multe dintre ele se luptau deja să facă față unor creșteri uriașe ale facturilor la energie.

Potrivit unui raport publicat de The Guardian, directorul executiv al Care England, profesorul Martin Green, a cerut autorității de reglementare din domeniu, Ofgem, și Departamentului pentru afaceri, energie și strategie industrială (BEIS) să lanseze o investigație asupra practicilor furnizorilor de energie, după ce o analiză a constatat că aceștia nu reduc costurile pentru întreprinderile din sectorul îngrijirii în conformitate cu scăderea prețurilor cu ridicata.

Prețul gazelor a fost influențat de Vladimir Putin

Analiza, realizată de compania de consultanță în domeniul energiei Box Power Cic, a constatat că întreprinderile erau taxate cu 0.40 euro pe kilowatt/oră, ceea ce este cu mult mai mult decât prețurile la vedere.

În timp ce facturile la energie sunt încă duble față de anul trecut, după ce războiul din Ucraina și tăierile de aprovizionare cu gaze în Europa ale președintelui Vladimir Putin au dus la creșterea prețurilor, se pare că în ultimele săptămâni costurile gazelor au scăzut.

Aceasta vine pe fondul temerilor că Putin ar putea „îngheța” Europa prin reducerea în continuare a livrărilor către continent, ceea ce a determinat națiunile europene să își umple depozitele de gaz, într-o mișcare care a scăzut prețurile.

Conform normelor Ofgem, companiile ar trebui să ia toate măsurile rezonabile pentru a se asigura că termenii fiecărei oferte pentru clienții care nu au contracte pe termen lung „nu sunt excesiv de oneroși”. Însă furnizorii au susținut că incertitudinea privind viitorul gazului și energiei electrice face ca stabilirea prețului contractelor să fie dificilă.

Prof. Green a declarat pentru Care Home Professional: „Sectorul nostru se confruntă deja cu presiuni asupra costurilor financiare pe mai multe fronturi, așa că este de neînțeles că furnizorii de energie agravează și mai mult această situație în loc să fie corecți și rezonabili.”

Prețurile în afara contractului nu au un impact doar asupra celor care au încheiat un contract, ci penalizează în mod explicit un nou operator nou venit, care, la rândul său, nu are absolut niciun cuvânt de spus în această chestiune până când furnizorul nu a efectuat procesul intern de schimbare a chiriei, care la rândul său este permis de Ofgem și poate dura mai multe săptămâni, în timp ce noul chiriaș este la mila acestor prețuri până când poate schimba furnizorul.

„Dacă prețurile la energie sunt astăzi pentru luna următoare (decembrie) de 8,6p pentru gaz și 26p pentru energie electrică, de ce furnizorii de energie pot în mod liber să perceapă în prezent, fără nicio contestație sau justificare, un tarif de până la 40p pentru gaz și 120p pentru energie electrică. Este clar că ceva nu este în regulă, iar această practică îngrozitoare necesită o intervenție urgentă din partea OFGEM și BEIS.”

Aceasta vine după ce un raport anterior realizat de Box Power CIC și Care England, publicat în august, a constatat că furnizorii de servicii sociale pentru adulți s-au confruntat cu o creștere amețitoare de 683% a costurilor cu energia în ultimul an.

Vorbind despre concluziile din august, Green a declarat: „Cifrele de astăzi ilustrează adevărata amploare a crizei energetice cu care se confruntă asistența socială pentru adulți, furnizorii confruntându-se cu o creștere uluitoare de 683% a costurilor cu energia în ultimele 12 luni.”